top of page

Yüz Kalbin Aynasıdır | Ford Mondeo Wagon 2.0 ECOBOOST 240 PS


Yüz kalbin aynasıdır: Kalpte gizli olan yüzde meydana çıkar…

Bu inanış, Ford Mondeo’yu tasarlayan ekibi de derinden etkilemiş. Çünkü Mondeo’nun 4. kuşağı, tasarımı, kaputu altındaki motoru ve sürüş özellikleri ile son derece tutarlı ve kararlı bir otomobil. Mondeo’nun yüzü, otomobilin potansiyeli hakkında size doğru fikirler veriyor, otomobilin kalbi ve karakteri görünümüne yansıyor, Mondeo nasıl görünüyorsa öyle gidiyor...

Bu aracın yaşattığı zevkten önce gelin ve biraz teknik kısmını anlatalım.

Ford Mondeo, önde MacPherson süspansiyon’ arkada ise bağımsız bir aks sistemi kullanıyor. Ford’un çok bağlantılı bağımsız arka aks sistemleri daha fazla dinamizm rezervine sahip ve bu aksam Ford’larda görevini en iyi yapan parça durumunda. Çünkü Ford’lar diğer önden çekişli rakipleri ile karşılaştırıldığında yere gerçekten “başka türlü” basıyor, direksiyon emirlerini yerine getirirken istekli davranıyor, iyi yol tutuyor ve durmak gerektiğinde bunu da kayıpsız gerçekleştiriyor. Ford, D segmenti’ndeki modeli Mondeo’nun arka aksında 1993 yılından beri bağımsız süspansiyon kullanıyor. 1993’den 2007 yılına kadar kullanılan ilk nesil bağımsız sistem Quadra Link olarak adlandırılmıştı. İlginçtir ki Mondeo’nun Station Wagon versiyonu ise aynı yıl yani 1993’de Control Blade adı verilen daha gelişmiş bir bağımsız arka aks ile donatılmıştı.

Donanım: Mondeo wagon’da standart selective donanımda sunroof, bixenon farlar, o yıllarda ilk olan yarı hayalet kadran, 8 hoparlörlü geri görüş kameralı ve navigasyonlu pionner multimedya sistemi sunuyor. Ek olarak tekno paket bulunan wagonda ise kör nokta uyarı sistemi, adaptif hız sabitleyici, çarpışma uyarı ve engelleme sistemi gibi ufak detaylara sahip.

Şimdi geldik motor kısmına: Belkide mondeo için en özel motor olan 2.0 ecoboost 240ps 340torka sahip bu motor getrag 6dct450 dual clutch transmisson yani çift kavramalı şanzıman ile yürüyor. Bu şanzıman 450 tork ve 335bg güce kadar fabrika garantili. Diğer çift kavramalılar arasında en dayanıklısı olduğu bilinir. Bu motorla SW Mondeo 0-100 kilometreye 7.5 saniyede ulaşıyor. 100-200 ise 18 saniye son hız ise 241 km/h tabi bu fabrika verisi 260 km/h görmek pekte zor değil. Bu kadar yürürken durmasıda önemli frenler standart hava soğutmalı önler 322mm arkalar 270mm mondeoyu durdurmak için yeterli olduğu söylenebilir ancak daha iyi olması beklenirdi.

Gelelim wagonu wagon yapan özelliklere iç mekan ve boyutlardan konuya girelim: Mondeo wagon’da uzunluk 4837mm, genişlik 1886mm dingil mesafesi ise 2850mm. Bagaj kapasitesine gelirsek 550 litre; bu büyük stepne ile geçerli olan kapasitesi ince stepne ile satın alınırsa yaklaşık 600 litreye kadar yükseliyor. İç mekan boyutlarıda bence oldukça tatminkar ön koltuğa 1.85m boyunda biri oturduğu zaman arkada aynı boylardaki biri de rahat edebiliyor.

Ve teknik kısımdan çıkıp kullanıcı yorumuna dönüyoruz: Mondeo wagon’un sürücü koltuğuna oturup gaza bastığınızda sizi koltuğa yaslayan gücü bir performansla ödüllendiriyor. Yolculuğun ilerleyen zamanlarında ise evinizdeymişsiniz hissini uyandıran konfor ve donanım özellikleri ile de farkını fark ettiriyor. Performans ve sürüş keyfi mükemmele yakın, hiç nazlanmıyor, gitmem demiyor, milletin 100 le çıktığı rampaları 180 le çıkabiliyor, düz yolda 260'a ibreyi dayayıp devam etmek hiç de zor değil. Tabi ne kadar ekmek o kadar köfte. Uzun yolda 5 kişi ve tavana kadar yüklediğinizde hiç rahatsız olmuyorsunuz. Konforu o yıllardaki aynı segment araçlar içinde biraz sert, rahatsız edici değil. Ancak bu yol tutuşuna büyük bir artısı oluyor. Uzun yolda virajdan viraja atınca sanki hatchback bir arabadasınız gibi bir his veriyor limitlerde gitmek oldukça zevkli ancak biraz abarttığınızda esp müdahele ediyor tabi.

@ertantekmen_ on Instagram

Comentarios


bottom of page